5/26/11

1996 McLaren F1 LM



McLaren F1 je legenda za sebe. Više od deset godina nakon što je posljednji primjerak sišao s proizvodne trake – proizvodnja je trajala od 1992. do 1998. godine – ovaj automobil ostaje najbrži proizvodni automobil s atmosferskim motorom na svijetu. Samo 106 komada je proizvedeno, a od tog broja tek pet su bili LM izvedbe. LM znači Le Mans, oznaka kojom se želi odati počast neočekivanom uspjehu ove tvrtke u sezoni 1995. (osvojili su 1., 3., 4., 5. i 13. mjesto) na legendarnoj 24-satnoj utrci izdržljivosti u Francuskoj.
LM je bio slavljeničko, posebno izdanje, u osnovi McLarenov F1 GTR Le Mans trkaći automobil pretvoren u cestovno legalnu verziju. Običan – ako uopće smijemo reći običan a da nas ne ošine grom – jer ne postoji takvo što kao 'obični' McLaren – McLaren F1 ostao je bez stereo sustava i zvučne izolacije tako da su vozač i suvozač mogli komunicirati samo posebnim slušalicama.
Masa automobila pala je na 1045 kg. Podvozje, stražnje krilo, sustav hlađenja kočnica i aerodinamički dodaci došli su ravno s GTR-a. Izrađeno je sveukupno pet komada i k tome svi u papaja narančastoj boji, što je tradicionalno trkaće ruho McLarena.
Sa 691 KS – LM ima specifikacije poput GTR-ovog natjecateljskog V12 motora ali bez pravilnikom obvezatnih restriktora usisa – F1 LM bio je najjači F1 model ikada izrađen. Sa nešto više od 1000 kg i gotovo 700 KS, ovo je bio fenomenalan trkaći automobil za obične ceste!

0 comments:

Post a Comment