12/14/10

Novi Jeep Cheerkee




Slijedeći postulate dizajna i oblikovanja koje su nametnule uspješne generacije Cherokeeja, ali prije svega i potpuno nova generacija Grand Cherokeeja, novi Compass namjerava učiniti Jeepovu ponudu osnovnih i kompaktnih SUV-ova učiniti znatno privlačnijom. Tako je sada prepoznatljiva maska sa sedam otvora dobila prepoznatljiviji oblik, dok je cijela forma Compassa znatno klasičnija i priličnija njegovoj namjeni, nego što je to bio slučaj kod prilično avangardnog prethodnika.


Unutrašnjost je dizajnerski gledano ostala prilično neinventivna, ali su se u Jeepu potrudili obogatiti je kvalitetnijim materijalima i boljom obradom. Najpraktičnija i najprivlačnija novost u unutrašnjosti je novooblikovani upravljač sa praktičnijim rasporedom funkcija kojima se upravlja audio uređajem, tempomatom, navigacijskim uređajem i sličnim dodacima. Također, prednja sjedišta su sada nešto bolje profilisana što uz bolji izgled garantuje i bolje držanje tijela putnika u zavojima.




Od estetskih mnogo su važnije tehničke novosti, pa je tako Compas dobio potpuno prerađen ovjes koji sada nudi bolje vozne osobine na zahtjevnom terenu, a uz standardni paket sa samo prednjim pogonom Compass će biti dostupan i sa Freedom Drive I ali i Freedom Drive II paketima za lakšu terensku vožnju. Prvi paket se sastoji od stalnog pogona na sve točkove, gdje se snaga i obrtni moment raspoređuju između osovina automatski, i sa mogućnošću blokade diferencijala




Drugi paket namjenjen je vozačima koji imaju veće zahtjeve na terenskoj vožnji, a sastoji se od pogona na sve točkove koji koristi prednosti "transaxle" sklopa sa niskim stepenom prenosa za izvlačenje iz najtežih terenskih zadataka. Također sa ovim paketom, Compass je i 1,5 cm visočiji od tla, dok će praktične biti i dodatne kuke za vuču te metalne zaštite podnice i podvozja.




Cijene novog Compassa još uvijek nisu poznate, iako se u prodajnim salonima u SAD-u očekuje već tokom ovog mjeseca, a na tom tržištu će biti ponuđeni 2,0-litarski i 2,4-litarski benzinski motori sa 158 KS, odnosno 172 KS.




0 comments:

Post a Comment