3/10/11

GTA Spano



GTA Spano doživio je veliki uspjeh tijekom svoje službene premijere na 81. Međunarodnom auto salonu u Ženevi. Tijekom prva dva dana sajma koji su rezervirani za novinske konferencije, GTA Motor pripremio je sto kvadratnih metara prostora za tu priliku i bio jedan od najposjećenijih štandova na cijelom sajmu. Predstavnici raznih tiskovina s oduševljenjem su pratili predstavljanje V10 superautomobila GTA Spano.


Iskustvo stečeno u automobilističkom sportu bio je ključni faktor prilikom razvoja ovog automobila koji se može pohvaliti s nekoliko svjetski priznatih patenata. Šasija je izrađena od kombinacije kevlara, karbonskih vlakana i titanija, i kao takva postala je standard vrhunske kvalitete u automobilizmu. Ukupna težina vozila iznosi 1350 kg.
Za motorizaciju se brine V10 jedinica uzdužno postavljena na stražnjem dijelu vozila, iza sjedala vozača i suvozača, a da se isti ne bi kolektivno pretvorili u puding brine se pregrada od zlata koja dijeli putnički prostor i prostor gdje se nalazi motor. (davne 1992. istu stvar je ugradio McLaren F1).


Spomenuta jedinica proizvodi ukupno 820 konjskih snaga i okretni moment od 960 Nm. Pogonska jedinica uparena je sa 7-stupanjskim mjenjačem koji prenosi snagu na stražnje kotače. Sa svom tom snagom pod poklopcem motora i malom težinom, GTA Spano ubrzava od nule do stotke za manje od tri sekunde, a momci iz GTA Motora kažu da će maksimalna brzina iznositi oko 350 km/h.
GTA Spano leži na najnovijim Pirelli Pzero gumama dimenzija 255/35 na prednjim 19-inčnim naplatcima i 335/39 na stražnjim naplatcima od 20 inča. Kočioni sustav uz pomoć ABS-a sačinjavaju 380-milimetarske karbon-keramičke kočnice s šesteroklipnim kliještima tvrtke AP Racing.
Stakleni panoramski krov automobilu daje dojam prostranosti i istovremeno elegananti i sportski izgled kojemu doprinosi patentirani sustav unutarnjeg osvjetljenja i osjenčavanja tj. zatamnjivanja krova korištenjem tekućih kristala.


Iako je dizajn automobila temeljen na performansama, unutrašnjost nije totalno ogoljena kao u trkaćim automobilima. GTA Spano je civilizirani supersportski automobil s panoramskim krovom i prtljažnim prostorom od karbona, a dolazi i sa setom kofera.
GTA je namjenio ovaj automobil za svestranu upotrebu i iz tog razloga ugradio u automobil adaptivne amortizere koji mogu podići visinu automobila za čak 8 centimetara, što bi trebalo biti dovoljno za prelaženje preko ležećih policajaca ili mogućih oštećenja na kolniku.
GTA Spano proizvoditi će se u limitiranoj seriji od sveukupno 99 primjeraka. Još jedino ostaje da saznamo kolika će biti cijena ovog monstruma pa da možemo ocijeniti kako stoji sa konkurencijom. 






0 comments:

Post a Comment