3/11/11

Zoragy E+ (SuperCar)


Regujući na medijske napise o Shayton Equilibriumu, slovenskom egzotičnom hipersportisti koji će, ukoliko zaživi u proizvodnji, razvijati više od 1.000 KS, juriti više od 400 km/h i koštati više od milion eura, srpska kompanija Zoragy Studio brzo je objavila rad na vlastitom projektu koji će se zvati Zoragy E+



Njihov će automobil, kažu, biti brži od slovenskog jer će mu za sprint do stotke trebati svega 2,3 sekunde, dok Shayton Equilibriumu treba 2,9. U ovom trenutku valja napomenuti da su oba modela plod mašte, pa nas u mnogočemu podsjećaju na najavu američkog superautomobila Dagger GT-a koji će se sa ubrzanjem do stotke obračunavati za 1,5 sekundi, kad zaživi u proizvodnji, naravno.





Ali, da se vratimo Zoragyu E+. Kako mu ime sugeriše, automobil će koristiti i električni pogon a bit će građen na platformi Honde NSX od koje će posuditi i benzinski motor V6.

Zoragy navodno priprema i hibridni superautomobil na osnovi BMW-a 850 s motorom V12, a srpskoj kompaniji ovo nije prvi put da se bavi izradom sportskih automobila.





Prije desetak godina Zoragy je predstavio Zoragy Roadster te jedan primjerak čak prodao američkom muzičaru R. Kellyu. Automobil se pojavio i u jednom od videospotova umjetnika, a dvojac srpskih dizajnera Zoran Radivojević, diplomirani građevinski inženjer, i Ivan Obradović, diplomirani inženjer industrijskog dizajna za njegov su izgled čak dobili i nagradu za nezavisni dizajn.

Srpskim automobilskim virtuozima zasad je najveći kamen spoticanja finansiranje. Za izradu novih projekata, naime, nedostaje im 120.000 eura, pa još uvijek traže investitore zainteresovane za ulaganje u njihov poslovni projekat.





I to nije jedini koncept koji će izaći iz srpskog Zoragy studija. Najnoviji prototip pravi se na osnovi BMW-a 850 i kombinuje elektromotor sa benzinskim V12 motorom. Njegov izgled i dalje se čuva u tajnosti.



0 comments:

Post a Comment